Elérhetőségeink

Postacím:
2463 Tordas, Erdőmajor 1/a
Telephelyünk:
2463 Tordas Petőfi u. 6
Tel: +36-30-346-1369

Bankszámlaszámunk:
57800105-10004438
Adószámunk:
18144150-1-07

TÉRKÉP

E-mail:
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kapcsolat

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
elnök
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
programszervező
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
pénzügyi vezető

Hírlevél

Írjon nekünk!

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

TEREMTŐKERT TANFOLYAMOK 2018-2019-ES SZEZON CSSP-TÁRGYALKOTÓ - 2018- SZ - 0024 SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

A Teremtőkert Tanfolyamokon belül az Emberi Erőforrás Minisztériuma és a Csoóri Sándor Alap támogatásával a 2018-2019-es szezonban 4 féle tárgyalkotó, kézműves tanfolyamot tartottunk, melyekről a www.teremtokert.hu honlapunkon is beszámolunk. 

Kéziszövő tanfolyam: A 8 fő részére szervezett, 10 X 3 órás időtartamban megrendezett tanfolyamot Komoróczki Dóra, a Hagyományok Házában végzett szövőnő vezette. Az elméleti oktatás után a résztvevők egy futót, párnát vagy tarisznyát, és egy ványoltgyapjú szőnyeget készítettek el.  A kezdők csíkritmussal, és szedett mintákkal szőttek az asztali kis kereteken, a haladók a hagyományos erdélyi festékesek mintáit és technikáit alkalmazták az álló profi kereteken, illetve a ványolt gyapjú szőnyegek is ezeken készültek. Kerámia kurzus: Az adventi időszakban megvalósított kurzuson 14 fő részére, 5x5 óra időtartamban zajlott a kurzus. A karácsonyi apropót kihasználva kerámia ajándék-, és - használati tárgyakat készítettünk agyaglapokból, és felrakásos módon, karcolt és kitakarásos technikákkal, elektromos kemencében égetve. A Kovács Erika keramikus által vezetett különösen fogékony, és termékeny csoport gyönyörű, saját készítésű ajándéktárgyakkal, és felejthetetlen élményekkel gazdagodott. 

Kaláris készítés: A kurzust 8 fő részére indítottuk, két teljes napot ( 2x 9 óra ) szánva a fortélyok elsajátítására és az elmélyült alkotásra. 15 soros gyöngysorokat fűztünk ízléses, egyedi igények szerint összeválogatott üveggyöngyből, vászon párnarésszel, szalag kötővel varrva, fülbevalóval kiegészítve. A tanfolyamot Kása Róza tartotta. 

Tűzzománc kurzus: A Milánkovics Olga művész tanár által vezetett kurzus 5 alkalomból állt, és 10 fő részére, alkalmanként 3 óra időtartamban nyújtott lehetőséget az alkotásra. Az alapismeretek után 3 különböző technikát tanítottunk kisebb mintadarabok, majd ékszerek, és egy nagyobb alkotás elkészítésével. A támogatás által egy tűzzománc égető kemencét is sikerült beszereznünk, mely további lehetőségeket is teremtett a mesterség folytatására. 

A támogatás az oktatók díjazása, és a tűzzománc kemence, mint eszköz beszerzése mellett lehetővé tette mind a 4 féle tevékenységhez a szükséges anyagok megvásárlását is.  

A tanfolyamokon összesen 40 fő vett részt.

Külön örömünk, és célunk is volt, hogy oktatóink mind helyi illetőségű szakemberek tudtak lenni.

Tordas Hangya Szövetkezeti mintafalu volt, melyben a kézművesség, a háziipar is virágzott egykor. A kézműves tanfolyamok lehetőséget adtak ennek a hagyománynak a folytatására, továbbvitelére. A kézművesség családon belüli átadása mára a múlté, napjainkban a kézműves tanfolyamok, képzések, alkalmakhoz, ünnepkörökhöz kötődő foglalkozások töltik be a hiányzó űrt, ezért rendkívüli fontossággal bírnak a helyiek, és a környékbeli települések lakóinak életében. 

A kézművesség egyszerre gazdasági és kulturális tevékenység, közösségépítő módszer, és személyiségformáló erő.

Célunk a hagyományőrző mesterségek átadásán túl a kézműves helyi termékfejlesztés, mely hosszú távon kihat a helyi közösség gazdasági, turisztikai, és nem utolsó sorban közösségépítő és megtartó erejére is. Elősegíti, hogy olyan életrevaló, kreatív, kiegyensúlyozott, helyi identitásérzésben erős, öntudatban egészséges, környezettudatos emberekké váljunk, akik egy megbízható, erős társadalom alapját tudják képezni. 

Célcsoportunk elsősorban a nők, az otthon lévő kisgyermekes anyukák, illetve a már nem dolgozó, de még fiatal, aktív nyugdíjasok voltak.

Az eredetileg beadott pályázati tervek annyiban változtak, hogy a költségvetési támogatás jelentős lecsökkentése miatt a tervezett tanfolyamoknak a felét tudtuk megtartani. Az előirányzott 68 fő résztvevő helyett pedig összesen 40 főt tudtunk fogadni. 

Ezzel együtt is azt gondoljuk, hogy magas színvonalon, szép minőségben, jó alapanyagokkal, és kiváló oktatókkal alapos tudást átadva, mindenki megelégedésére és örömére tudtunk dolgozni, alkotni.